Auto ID & Smart Apps for Mobile Workers

SDT Informatics

Auto ID & Smart Apps for Mobile Workers

Wat is het beste operating systeem (OS) voor mijn organisatie?

 

Vandaag heb je in tegenstelling tot 5 jaar geleden een grote keuze aan verschillende operating systemen voor mobiele toestellen. Maar wat bepaalt nu wat het beste OS is? Het is afhankelijk van de noden van uw organisatie. In vele gevallen zal er een specifiek OS naar voorkomen dat voor u het meest interessant is. Met welke belangrijke factoren moet u rekening houden.

 

 

Wat bepaald welk OS het beste is?

 

1. Op welk platform is de software die je wenst beschikbaar?

Voor bedrijven die plannen om voornamelijk al hun software aan te kopen is het belangrijk om te kijken op welk platform de software beschikbaar is. De software moet het voortouw nemen, het OS is ondergeschikt. Tegenwoordig bieden software leveranciers hun software aan op de verschillende platformen zodat de gebruiker de vrije keuze heeft van OS. Laat je niet misleiden door het aantal gebruikers dat met de software werkt op Android of IOS hier zijn vaak veel consumenten bij. De vereisten voor bedrijven zijn heel anders en de normen liggen hoger waardoor het aantal gebruikers niet altijd relevant is. Vraag specifiek naar het aantal professionele gebruikers.

 

2. Welk OS wordt ondersteund door je hardware fabrikant?

Het is niet zo dat een scan engine automatisch werkt als je die aansluit aan je toestel. Hier is specifieke software voor nodig die je hardware fabrikant heeft ontwikkeld. Het kan ook zijn dat hier speciale development tools voor zijn ontwikkeld om zelf aan de slag te gaan. Niet elke hardware fabrikant biedt deze tools aan voor elk platform.

 

3. Support en stabiliteit

Bepaal hoelang u wenst dat u systeem meegaat. Op deze manier kan u een betere waarde hechten aan hoelang Microsoft, Apple en Google het OS ondersteunen. Android en IOS ondergaan regelmatig een grondige update. Apple en Google ondersteunen meestal tot twee updates terug. Als we uitgaan van hun jaarlijks patroon wil dit zeggen dat u 3 jaar support ontvangt voor de huidige versie van het OS. De hardware fabrikanten nemen vaak na deze 3 jaar de support van het OS zodat je toch de verwachte support krijgt van 5 jaar. De support termijn van Microsoft is aan het veranderen maar globaal gezien bieden ze de langste termijn. Vroeger was er een effectieve einddatum. Vandaag bieden ze 5 jaar support vanaf de meest recente update.

 

4. In welke mate wilt u uw toepassing zelf beheren?

De beschikbaarheid van enterprise beheertools is zeer verschillend tussen de verschillende operating systemen. Er zijn vele oplossingen op de markt die je platform onafhankelijk je mobiele toestellen laten beheren. Maar vaak zijn deze specifiek voor consumenten of voor een specifiek OS. De support is niet altijd de kwaliteit die een bedrijf verwacht. Wilt u uw software zelf ontwikkelen, kijk dan zeker of je software ontwikkeltool je toestaat om barcode, RFID entry, touchscreen, handtekening registratie, GPS en andere auto-ID tools aan te spreken. Algemeen hoe meer je zelf wil beheren, hoe belangrijker het is om voor eenzelfde OS te kiezen doorheen je bedrijf. Dit brengt ons bij het volgende punt.

 

5. Talent

Het is enorm belangrijk om intern in je eigen IT dienst te kijken. Welke kennis is aanwezig binnen je IT dienst. Support voor Android, IOS en Windows verschilt sterk. Het is daarom belangrijk om aan je IT dienst te vragen of ze een bepaalde voorkeur hebben voor een bepaald OS. Als je besluit om alles in house te laten maken, investeer je best in extra opleidingen voor je mensen of neem je een specialist aan. Een OS is immers niet statisch, er zijn vaak updates en nieuwigheden die belangrijk zijn om van op de hoogte te blijven. Werk je met een 3de partij dan is het nog steeds belangrijk om intern te kijken wat je mensen kunnen. Het commitment is minder hoog maar toch nog steeds belangrijk.

 

 

Windows, Android of IOS?

Windows embedded handheld

Windows embedded handheld (WEH) 8.1 OS en latere versies (incl. Windows 10 IoT) zijn een grote stap voorruit gegaan ten opzichte van WEH 6.5. Met verbeterde beveiliging en andere extra tools. Het is ontwikkeld in samenwerking met de grootste fabrikanten van industriële mobiele handheld. Het biedt een consistente ervaring over verschillende soorten mobiele computers zoals: PDA, tablet, handheld terminal en PC. Microsoft garandeert ook support tot en met 2019.

 

De meeste grote fabrikanten van auto-ID hardware ondersteunen Microsoft. Dit zorgt voor een fabrikant onafhankelijke consistentie. Dit biedt ook aan de software kant een hoge flexibiliteit.

 

De belangrijkste nadelen zijn onder andere de incompatibiliteit met Windows embedded handheld 6.5 dat end of life zal zijn in 2020. WEH 6.5 is momenteel het belangrijkste OS voor mobiele computers in een professionele omgeving. Vanaf WEH 8.1 zou compatibiliteit wel gegarandeerd zijn naar hogere versies. Ook toegang tot WEH 8.1 voor ontwikkelaars is niet meer zo uitgebreid als in WEH 6.5.

 

Android

Android is het belangrijkste OS voor smartphones. Het is origineel begonnen als een consumenten OS maar Android is de laatste jaren geëvolueerd naar een betrouwbaar operating systeem ook voor de professionele gebruiker. Android geniet een zeer sterk groeiend enthousiasme van fabrikanten van robuuste toestellen. Producenten ontwikkelen vandaag vaak een versie met Windows en Android. Dit heeft gezorgd voor een sterke stijging in het aantal softwareontwikkelaars dat zich specialiseert in Android. Het aanbod aan auto-ID software op Android stijgt enorm snel en is kwalitatief evenwaardig aan Windows. Het grootste voordeel van Android is de grafische interface. Gebruikers zijn immers de smartphone look en feel gewoon. Het werkt voor hen zeer natuurlijk wat training en opleiding minimaliseert vanuit een gebruikers standpunt.

 

Het grootste nadeel van Android is de constante evolutie. Dit is een positief verhaal maar ook een negatief verhaal. Positief aangezien het altijd verbetert maar minder populair bij de IT-dienst. De regelmatige updates zorgen ervoor dat er vaak meerdere versies van het OS ondersteunt moeten worden. Om dit probleem te overbruggen nemen vele hardware producenten de support voor het OS vaak op zich.

 

IOS

IOS staat lijnrecht tegenover Android met een enkele producent van hardware. Dit zorgt ervoor dat de markt sterk gecontroleerd is wat support veel eenvoudiger maakt. Echter Apple heeft nog geen robuust toestel aangekondigd dat geschikt is voor gebruik in productie, distributie of zware omstandigheden. De huidige Iphone en IPad kan wel gebruikt worden in omgevingen waar het niet zo robuust hoeft te zijn. Er zijn vele beschermhoezen en andere add-ons beschikbaar die het toestel robuuster maken. Er zijn zelfs hoesjes voor de iPhone en iPad met ingebouwde hoogwaardige barcode scanners. Apple kondigde in 2015 wel aan verschillende initiatieven te zullen lanceren om aan de vraag van de professionele markt tegemoet te komen. Ontwikkelaars en beheer tools worden dus verwacht snel op de markt te komen.

 

Conclusie

Android, IOS en Windows hebben elk hun voor en nadelen. Windows zet nog steeds de standaard voor professioneel gebruik als meest betrouwbare en stabiele systeem. IOS heeft een enorm sterke aantrek van gebruikers maar heeft als nadeel dat de hardware niet voor elke toepassing geschikt is. Android is vanuit een gebruikers standpunt vaak het meest verkozen systeem. Het is ook het operating systeem waar wij als leverancier, samen met Windows, het meeste achterstaan.

 

Indien u graag meer informatie wenst over welke toepassing voor uw bedrijf het meest interessant is, adviseren wij u graag!

 

 

SDT Informatics
SDT Informatics
SDT Informatics